Hem » Får man skjutsa på moped

Får man skjutsa på moped

Får man skjutsa på moped: Allt du behöver veta

Får man skjutsa på moped? Frågan är vanlig och det finns klara regler kring detta. Det är viktig att känna till dessa regler för att säkerställa både din och andra trafikanters säkerhet. I den här artikeln får du en tydlig förklaring angående när, var och hur du får skjutsa på moped, samt vilka konsekvenser som kan uppstå om dessa riktlinjer inte följs.

Vad säger lagen?

Enligt Transportstyrelsens regelverk får man i vissa fall skjutsa på moped. Det beror på vilken typ av moped du har. Om du har en moped klass 1 (som kan gå upp till 45 km/h) får du inte ha någon passagerare. Har du däremot en moped klass 2, som bara kan gå upp till 25 km/h, får du skjutsa en passagerare så länge det finns plats för denna och mopedens totalvikt inte överstiger det som är angivet från tillverkaren.

Moped Klass Högsta Hastighet Får Skjutsa Passagerare
Klass 1 45 km/h Nej
Klass 2 25 km/h Ja (Om det finns plats och totalvikten inte överstigs)

Risken med felaktigt skjutsande

Om du bryter mot dessa regler om skjutsning på moped så kan du bli bötfälld. Dessutom kan ditt körkort bli indraget vid upprepade förseelser. Det är alltså viktigt att följa reglerna både för din egen säkerhet och för att inte råka ut för påföljder.

Ägna en tanke åt säkerhet

Oavsett om du får skjutsa eller inte, är det också av yttersta vikt att tänka på säkerheten. Se till att både du och din eventuella passagerare alltid bär hjälm. Kom ihåg att du som förare är ansvarig för passagerarens säkerhet.

Så länge du följer reglerna…

…får man skjutsa på moped. Lär dig reglerna och följ dem så kan du njuta av mopeden samtidigt som du håller alla på vägen säkra.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen