Hem » Hur mycket protein i ett ägg?

Hur mycket protein i ett ägg?

Ägg är en fantastiskt bra källa till många näringsämnen. Många vet nog att ägg är rika på protein. Men hur många vet att en äggula innehåller mer protein än en äggvita? Och är det skillnad på råa ägg, kokta ägg och stekta ägg vad gäller innehållet av protein? Vi ska här reda ut frågan ”hur mycket protein i ett ägg?”.

Rått ägg

Hur mycket protein finns det i ett rått ägg? Vi utgår från ett medelstort ägg som väger 50 g utan skal och ett stort ägg som väger 60 g utan skal.

Hur mycket protein i ett rått ägg som är medelstort?:

  • Hela ägget – 6,1 g 
  • Äggvitan – 3,0 g
  • Äggulan – 3,1 g

Hur mycket protein i ett rått ägg som är stort?:

  • Hela ägget – 7,3 g
  • Äggvitan – 3,6 g
  • Äggulan – 3,7 g

Skillnaden är liten men det är alltså aningen mer protein i en rå äggula jämfört med en rå äggvita. Detta trots att äggulan väger mindre än äggvitan. Sett per 100 g så innehåller faktiskt äggula 50 % mer protein än vad äggvita gör.

Hur är det med fett i ägg då?

Hälften av äggulan är vatten och dessutom innehåller den knappt 30 % fett. Vad gäller äggvitan så är hela 90 % vatten. Den innehåller däremot inget fett alls. På tal om fett i ägg, eller mer specifikt i äggulan alltså, så innehåller den mest omättat fett, som räknas som nyttigt fett. 

Att ägg innehåller kolesterol har du kanske hört talas om, liksom att man inte bör äta mer än ett ägg om dagen av denna anledning. Synen på detta har dock ändrats på senare år. Kolesterol kan delas upp i det ”goda” kolesterolet, som är nyttigt, och det ”onda” kolesterolet som är onyttigt för oss. Ägg innehåller mest av det goda kolesterolet och för en frisk person är det därför inga problem att äta åtminstone tre ägg om dagen.

Är det någon skillnad med kokt ägg?

När man kokar ägg så behåller det samma innehåll av protein som det hade som rått. Ingen skillnad alltså.

Stekt ägg då?

Hur mycket protein i ett ägg som är stekt? Även när man steker ett ägg så behåller det samma innehåll av protein som det hade som rått. Inte heller här är det någon skillnad alltså. Procentuellt sett blir proteininnehållet ca 8 % högre men det beror bara på att ägget förlorar vatten vid stekningen. Mängden fett ökar naturligtvis också ifall man steker i stekfett.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen