Hem » Hur räknar man ut bromssträckan?

Hur räknar man ut bromssträckan?

Att ta körkort är både spännande och lärorikt. Man lär sig inte bara om trafikregler och hur bilen fungerar, utan även hur förare funkar. Att veta hur lång tid och sträcka det tar för din bil att stanna är väldigt hjälpsamt för att kunna vara en säker förare. På så vis kan du hålla lämplig hastighet och ett säkert avstånd till medtrafikanter och andra hinder på vägarna.

En vanligt förekommande fråga på teoriprovet är “hur räknar man ut bromssträckan?”. Det är inte bara något som är värt att kunna för att klara provet, utan även senare, när du har körkort. Det hjälper dig att bedöma underlaget och trafiken.  

Hur man räknar ut bromssträckan

Det finns ett enkelt sätt att göra en ungefärlig uppskattning av bromssträckan vid torrt väglag: 

  • Ta bort nollan i hastigheten
  • Multiplicera talet med sig själv
  • Multiplicera det talet med 0,4

Ett exempel: Du kör i 50 kilometer i timmen. Ta bort nollan och få 5. Multiplicera 5 med sig själv, alltså 5 gånger fem. 5×5=25. Multiplicera talet med 0,4, allts 25×0,4=10. 

Om du kör i femtio kilometer i timmen på torrt väglag har du alltså en bromssträcka på 10 meter. 
Men det är ju inte bara bromssträckan som påverkar hur fort du får stopp på bilen. Det beror ju även på hur fort du reagerar. Så hur räknar man ut bromssträckan och stoppsträcka? Stoppsträckan är hela sträckan, från att du upptäcker faran tills att bilen står helt still. Det är alltså reaktionssträckan plus bromssträckan. Stoppsträckan beror på väglag, din reaktionsförmåga och hur snabbt du kör.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen