Hem » Siberia Snus – Sveriges starkaste prilla

Siberia Snus – Sveriges starkaste prilla

Att svensken håller sin prilla kär är allmänt känt. Mer än var femte man snusade år 2022. Bland kvinnorna var andelen sju procent. Prillan kom till i Sverige för över 200 år sedan och produceras och konsumeras fortfarande flitigt i vårt avlånga land. Starkaste varan står Siberia Snus för med cirka fem gånger så hög halt nikotin som vanligt snus. 

Snabbfakta om Siberia Snus:

Vad är det?Det starkaste svensktillverkade snuset. 
Var kan det beställas?Hos återförsäljare som Snusbolaget, Nettobak med flera.
Var säljs det över disk?I butiker som Gamla Cigarraffären i Växjö och Snuslagret i Göteborg.
Är det farligt?Snusare får oftare diabetes typ 2 och svårare hjärtinfarkter än icke-snusare.

Siberia Snus föregångare hos indianska präster

Det var när Columbus på slutet av 1400-talet steg i land på den ö som i dag heter Haiti som europeer för första gången kom i kontakt med tobak. Under en resa i Amerika några år senare såg samme upptäcktsresenär indianska präster dra upp pulver i näsan. Dessa upplevelser tros ligga till grund för tobakens etablering i Europa. 

Till skillnad från i dag, när det är allmänt känt att tobaksbruk kan orsaka sjukdomar som cancer, trodde läkare inledningsvis att tobaksplantan kunde bota sjukdomar som syfilis och just cancer.

Under 1500-talet introducerades tobaksplantan för Frankrikes drottning Katarina de Medici. Drottningen hade problem med huvudvärk och råddes smula sönder bladen och dra upp pulvret i näsan. Kuren fungerade och snuset blev snart populärt inom det franska hovet. 

Siberias snus konkurrent 200 år i branschen

Frankrike var ett föregångsland och snart hade luktsnuset spridit sig i Europa. Till Sverige anlände det under 1600-talet och blev populärt inom överklassen.

I Frankrike föll luktsnuset tillsammans med Napoleon i början av 1800-talet. I stället började eliten röka cigarr. I Sverige stannade snuset kvar men flyttade in under läppen i form av en prilla. 

Många bönder som hade en egen tobaksodling började tillverka eget snus och sortimenten delades upp efter kvalitet som märktes upp i No:1, No:2 och No:3. Ljunglöfs Ettan är än i dag ett av Sveriges största märken som samsas på butikernas snushyllor med Siberia Snus.

Det fuktiga svenska snuset fördes ut i världen via Amerika tillsammans med emigranterna under slutet av 1800-talet och början 1900-talet och blev snart ett signum för svenskarna.

Rekordförsäljning under 1900-talet

Snusförsäljningen nådde rekordnivåer i Sverige 1919 men fick sedan stå tillbaka för annan tobak så som cigaretter. På 60-talet ökade åter intresset för snus när konsumenterna blev medvetna om cigarettrökningens faror.

En bit in på 2000-talet uppstod ett sug efter starkare snus. För många räckte det inte längre med normala nikotinnivåer runt 8 milligram per gram snus. Inte heller starka 14 milligram eller jättestarka 22 milligram. Då levererade Siberia Snus en produkt med hela 43 milligram nikotin som under några år toppade listan över världens starkaste snus.

Andra vanliga sätt att bredda sitt snussortiment är att erbjuda portionssnus, vitt snus eller smaksatt snus. Red kan till exempel indikera att tobakssmaken är blandad med röda bär. 

Poppis produkt men farlig och dyr

I dag vet förmodligen alla som snusar att inte bara rökning utan även snusning är farligt för hälsan och kan skapa beroende. Förutom ökad risk för diabetes typ 2 tenderar en hjärtinfarkt bli svårare hos snusare. Dessutom skadas tandköttet och tänderna missfärgas.

Snusning kan dessutom gräva stora hål i plånboken, för inte är det billigt att snusa. Enligt vissa beräkningar är det billigare att snusa än att röka. Men den som gillar att stoppa en prilla under läppen får se upp för inte bara försäljningen utan även skatten ökar i stadig takt.  Sedan 2006 har skatten stigit med hela 360 procent. 

I januari 2023 höjs punktskatten med tre procent. I kombination med den årliga korrigeringen mot konsumentprisindex innebär detta att skatten för ett kilo snus landar på hela 508 kronor, eller drygt tio kronor för en dosa med 20 gram snus.

Siberia Snus kvar på topplistan

Hälsorisker och ökade skatter till trots fortsätter svensken att handla sitt snus. Gärna starkt sådant. Hos många återförsäljare toppar Siberia Snus fortfarande listan över den starkaste varan. Hos exempelvis Snusbolaget har ännu starkare snusmärken gått om den starkaste svensktillverkade prillan:

  1. Thunder X Portion
  2. Offroad X White Dry Portion
  3. Thunder X White Dry
  4. Thunder X Slim White Dry
  5. Siberia -80 Degrees Brown Portion
  6. Siberia -80 Degrees Brown Slim Portion
  7. Siberia -80 Degrees White Dry Portion
  8. Thunder NRG Portion
  9. Thunder NRG White Dry Portion
  10. Odens Clove Explosion Portion

Magnus Westin

Tillbaka till toppen