Hem » Viktor Norén – en del av folkkär duo

Viktor Norén – en del av folkkär duo

Du står i folkhavet med dina vänner tätt intill dig. Det ligger förväntan och uppsluppenhet i luften. Du känner den nedåtgående solens strålar i nacken och ser hur solkatterna leker i de blanka instrumenten på scenen framför dig. Dagen har varit varm, men nu känns luften svalare. I folkhavet är det varmt. Värmen från tusentals kroppar som vibrerar av förväntan och glädje, redo att dansa hela natten och fira musiken, livet och sommaren. 

Det börjar röra sig på scenen och publikens energi sköljer som en våg över dig. Gitarrens första toner darrar till och du trycker din väns hand. 

På vägen hem är ryggen våt av dans och energi. Fötterna är ömma och halsen hes. Du ser gryningens rodnad på himlen men känner att kvällen ännu är ung. Möjligheterna är oändliga. 

Det är något speciellt i luften efter en riktigt bra konsert. En dämpad eufori som sakta glider ut över staden, på nattbussar och skramlande cyklar. Den går nästan att ta på, när den sakta klingar av i gryningsljuset. 

Musikaliska bröder

Någon som vet allt om bra musik och lyckade konserter är musikern och låtskrivaren Viktor Norén. Han har varit med i hitband som Sugarplum Fairy och State Of Sound, samt är en av medlemmarna i duon Gustaf & Viktor Norén. Samtliga har rönt stora framgångar i både Sverige och Europa och legat på flertalet topplistor. Kanske har du dansat till megahiten Sweet Jackie som spelades flitigt på radio runt 2004?

De två bröderna Viktor och Gustaf Noren hade en till synes blygsam start på livet. De föddes i Borlänge, långt från scenlivets sus och dus, men blev senare två av musiksveriges klarast lysande stjärnor. Viktors musikbakgrund nämndes här ovan, men även brodern Gustaf har haft stora framgångar med det alternativa rockbandet Mando Diao. År 2019 började bröderna släppa musik tillsammans och nådde omedelbart stor framgång. 

Så mycket bättre

Under 2021 var Viktor & Gustaf med i musikprogrammet Så mycket bättre, där de tolkade andra artisters låtar. Med sin ödmjuka stil och mjuka och respektfulla tolkningar blev de snabbt publikfavoriter. De har sedan dess släppt albumet “Samlade sånger” som bland annat innehåller deras låttolkningar från programmet. Tolkningarna har blivit mycket populära och spelas mycket  på radio och när bröderna turnerar. Det första som kommer upp när man gör en sökning på “gustaf o viktor noren” är en video av deras tolkning av musikalklassikern Guldet blev till sand. En låt som de även har framfört live på en konsert tillsammans med originalsångaren och mega-artisten Peter Jöback. Låten, som från början kommer från musikalen Kristina från Duvemåla, skrevs av Björn Ulvaeus och Benny Andersson 1995, och har verkligen fått ett uppsving tack vare bröderna Noréns tolkning. Som så många andra gånger tidigare i Så mycket bättres historia har en ny generation fått upp ögonen för äldre låtar. 

Utanför musiken

Bröderna musicerar givetvis inte dygnet runt, alla dagar om året, även om deras produktivitet kan få en att tro det. Viktor Noréns fru, Johanna, säger i en intervju att det går relativt smärtfritt att kombinera familjeliv med musikskrivande och turnerande. Tillsammans har paret tre barn och bor i Stockholm. 

Även för Gustaf verkar familjelivet gå bra att kombinera med artistkarriären. Han bor i Dalarna tillsammans med fru och fem barn. Han arbetar även som musiklärare. Kan det vara så att bröderna har fler timmar på sina dygn än vi andra? Det låter onekligen så!

Turnébröder

Ett av de vanligaste sökorden gällande bröderna är “Gustaf och Viktor Norén turné” och det kan man verkligen förstå. De är inte bara hitmakare av rang, utan har även ett utmärkt konsertrykte. Kritiker och recensenter hyllar ständigt deras liveframträdanden och öser beröm och superlativ över bröderna. Att vara bra live och ha en förmåga att fånga publiken och få dem med sig är en viktig del i artisteriet. Men bröderna har ju verkligen gedigen erfarenhet!

Under vintern 21/22 genomförde bröderna en hyllad och slutsåld julturné. Även under sommaren 2022 turnerar de tillsammans i en sommarturnéserie där de “besjunger årstiden”. För att ta reda på exakt vad som menas med detta behöver du besöka en av konserterna. Kanske i Vadstena den 13 augusti 2022? Ta med dig en god vän och dansa fötterna ömma, sjung halsen hes och segla sedan hem på den euforiska känslan genom sommarnatten.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen