Hem » Att förlora en förälder som vuxen

Att förlora en förälder som vuxen

Att hantera förlusten av en förälder som vuxen

Många förknippar sorg och förlust med barns upplevelser, men vi måste komma ihåg att det är en lika djupt känslomässig process även för vuxna. Faktumet om att förlusten av en förälder kan inträffa vid någon tidpunkt i livet ger en unik utmaning som vi i samhället ofta misslyckas med att erkänna eller diskutera.

Det svåra i att förlora en förälder

Ett tema som går igen i intervjuer med människor som förlorat en förälder som vuxen är hur oerhört ensamt det kan kännas. Både i relation till dem runt omkring, som kanske inte förstår den fulla omfattningen av den sorg man bär på, samt internt när man bearbetar den djupa förlusten.

Faserna av sorg Symptom Hur man hanterar dem
Förnekelse Svårighet att acceptera förlusten Sök professionellt stöd
Illojalitet mot verkligheten Känna sig överväldigad Lita på ditt stöd nätverk
Depression Svårt att fortsätta med vardagen Rikta energin mot aktiviteter du älskar
Acceptans Bättre humör och förnyad livskraft Fortsätt att minnas och hedra de bortgångna

Processen att hantera sorgen

Oftast är det viktigaste steget i processen att ge sig själv tillåtelse att sörja på individuell basis. Detta innebär att man måste erkänna sin sorg, tillåta sig själv att känna den fullt ut, och sedan låta den försvinna naturligt – oavsett hur lång tid det tar.

Uttryck dina känslor

Genom att uttrycka sina känslor – kanske i en dagbok, genom konst, eller genom att prata med andra – kan man både lindra sin egen smärta och hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation.

Prata med en professionell

En annan mycket viktig del av processen att hantera att förlora en förälder som vuxen kan vara att söka professionell hjälp. Professionella terapeuter och rådgivare har de verktyg och den expertis som krävs för att hjälpa dig navigera genom din sorg.

Var inte rädd att minnas

Att vägra att minnas eller tänka på den förlorade personen är aldrig en lösning. Istället bör vi hedra minnet av dem genom att fira de tider och minnen som vi delade.

Att förlora en förälder som vuxen är en sorglig, men ofrånkomlig, del av livet. Men med rätt verktyg, stöd och inställning kan vi hantera denna förlust på ett hälsosamt sätt, och bli starkare för det.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen