Den 28 februari 1986 skedde det otänkbara. En svensk statsminister blev brutalt skjuten till döds på en öppen gata i Stockholm. Den mordutredning som följde har blivit till ett dystert kapitel i svensk kriminalhistoria, men den 16 december 1988 häktades Christer Pettersson som misstänkt för mordet.
Några fakta om Christer Pettersson
Född | 1947 |
Död | 2004 |
Diagnos i unga år | Epilepsi till följd av hjärnskakning |
Skolgång | Folkskola, realskola och teaterskolor |
Straff | Dömd till sluten psykiatrisk vård för dråp |
Dödsorsak | Hjärnblödning och organsvikt |
Palme-mordet och Christer Pettersson
På kvällen den 28 februari 1986 bestämde Lisbet och Olof Palme att de skulle gå på bio. Efter filmens slut promenerade paret hem mot sin bostad i Gamla Stan. I hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan dök en pistolbeväpnad mörkklädd man upp och sköt Olof Palme i ryggen.
Mordet gav eko långt utanför landets gränser. En mordutredning, som leddes av Stockholms länspolismästare, startades. Utredningen har blivit allvarligt kritiserad. Främst därför att någon gärningsman inte kunnat bli åtalad och dömd. Efter att några olika misstänkta personer passerat revy, häktades dock Christer Pettersson i december 1988. I ett tidigt skede hade polisen låtit framställa och publicera en fantombild och Pettersson var påfallande lik bilden.
Lisbet Palme pekar ut Christer Pettersson
Efter spaning tog polisen beslutet att anhålla Christer Pettersson. I ett tidigt stadie gjordes en konfrontation, där fru Palme identifierade Pettersson som mördaren. Lisbet Palme hade redan fått veta att den misstänkte var alkoholiserad. Jämfört med övriga personer vid konfrontationen var Pettersson dessutom annorlunda klädd. Fru Palme menade att det var lätt att se vem av männen som var alkoholist.
Den rättegång som följde kunde följas i radio. Trots den allvarliga bakgrunden hade förhören med Christer Pettersson uppenbarligen ett visst underhållningsvärde för allmänheten. Pettersson hade trampat på brottets bana sedan barnsben och lagt sig till med en viss jargong. Han hade dessutom onekligen en språklig begåvning och en teatralisk förmåga. Inte så märkligt, eftersom han gått i teaterskola.
Christer Pettersson – dömd och frikänd
Christer Pettersson hade naturligtvis flera odds emot sig i tingsrätten. Några punkter i hans bakgrund:
- Stal plånbok som nioåring och blev påkommen.
- Stölder i tioårsåldern. Skickades iväg som sommarbarn flera år i följd.
- Bråk i 15-årsåldern om en cigarett. Huvudskada och epilepsi blev följden.
- Inbrott i ett bageri i mitten av 1960-talet.
- Dömd till ungdomsfängelse 1967.
- Dömd till sluten psykiatrisk vård 1970 men utskriven efter elva veckor.
- Återigen dömd till sluten psykiatrisk vård 1970 efter dråp.
Petterssons brottsbana var alltså väldokumenterad. Att han fortfarande rörde sig i kriminella kretsar var inte till hans fördel. Vid rättegången fanns vittnen till stöd både för åklagare och försvarare. De som skulle vittna till Petterssons fördel kom ofta från den undre världen. Ett av dessa vittnen ändrade sig plötsligt och vittnade till den åtalades nackdel. “Varför tror du att han ändrat sig”, frågade åklagaren den åtalade. “Vet inte”, blev svaret från Pettersson, “men det kan bero på att han kommer från Bollnäs.”
Pettersson blev, i tingsrätten, dömd för mordet. Domstolen var inte enig, domen överklagades och togs upp i hovrätten. Hovrätten friade Christer Pettersson. Främsta skälet till frikännandet var att bevisningen från åklagarens sida inte räckte. Vi bör också komma ihåg att något mordvapen aldrig har hittats. Pettersson tillerkändes 300 000 kronor i skadestånd för att han suttit i häkte. Frikännandet firade Christer Pettersson genom att blanda en drink bestående av Baileys och vodka i valfria proportioner.
Christer Pettersson efter frikännande i hovrätten
Kvällspressen fick naturligtvis upp ögonen för Petterssons verbala förmåga. Sannolikt fick han bra betalt för att leverera olika citat. Hans alkoholproblem minskade inte och de pengar han fick i skadestånd och från media gick sannolikt till spritinköp. Han blev duktig på att lämna stoff till löpsedlar. Inför någon journalist nämnde Pettersson att han rent hypotetiskt kunde ha mördat Palme, men att han i sprit- och drogrus glömt det. I någon herrtidning har han poserat naken med ett ölglas i handen.
Ett tragiskt liv
Christer Pettersson växte upp i en familj som hade det gott ställt ekonomiskt. Han pappa hade ett bra jobb, men led av alkoholism. Även om Christer var begåvad misslyckades han i skolan. Men tänk om han hade kunnat bli skådespelare. Då hade vi inte behövt tänka på honom som en misstänkt mördare, som trots frikännande aldrig blivit rentvådd. Inte heller hade vi behövt läsa om den vämjeliga grogg som ibland kallas för “Dräparn”. Ibland känner osmaklighet och mediabevakning inga gränser.