Hem » Hur länge kokar man ägg?

Hur länge kokar man ägg?

Hur länge du vill att ditt ägg kokas är, som så mycket annat i livet, en smaksak. Vissa föredrar hårdkokt och andra löskokt. Men det är inte bara din preferens som spelar in, det finns andra faktorer också. Hur stort ägget är, till exempel och om du lägger det i kallt eller kokande vatten. 

Hur länge ska man koka ägg till hårdkokt?

Om du är en person som föredrar hårdkokta ägg, eller om du ska ha ägget på macka eller i en pastasallad kan det vara bra att veta hur länge kokar man ägg för att det ska bli hårdkokt.

Om du lägger ägget i kallt vatten, alltså rakt i kastrullen och sedan sätter på plattan, behöver du koka ägget i 7-10 minuter. Det beror lite på hur stort ägget är och hur snabb din spis är, så du får prova dig fram. Om du istället lägger ner ägget i vattnet när det redan kokar behöver du vänta i 9-12 minuter för att få ett hårdkokt ägg. 

Hur länge kokar man löskokta ägg?

Om du istället vill veta hur länge man kokar ett ägg som är löst så är tiderna lite annorlunda. Om du lägger ditt ägg i kallt vatten tar det 3-5 minuter innan det är löskokt. Även här beror det på äggets storlek, din spis och så klart din smak. Om du lägger ägget i vatten som redan kokar tar det 5-7 minuter innan det är löskokt. 

För ägg som ska bli lite halvmjuka behöver du bara tänka logiskt. Om det tar 9-12 minuter för ett ägg att bli hårdkokt och 5-7 minuter för det att bli löskokt tar det rimligtvis cirka 8 minuter för att få ett ägg med krämig gula. 

Magnus Westin

Tillbaka till toppen