Hem » Hur mycket kostar det att ladda en elbil? 

Hur mycket kostar det att ladda en elbil? 

Att ladda sin elbil kan kosta olika beroende på årstid och storlek. Det är därför svårt att ge ett rakt svar på frågan “hur mycket kostar det att ladda en elbil?”.

Enligt uppskattning kostar det idag dock ungefär 1,5 kronor per kWh att ladda sin bil hemma om en laddbox finns i hemmet. Detta innebär att det kan kosta mellan 80 och 150 kronor då man tankar ett helt urladdat batteri, med en kapacitet mellan 50 och 100 kWh.   

Dock finns det flertal laddningsställen i världen idag. Bensinmackar har laddboxar. Hotell, restauranger och affärer har även ofta laddstolpar. Det kostar därmed olika beroende var du bestämmer dig för att stanna och ladda. Vad kostar det att ladda en elbil på:

  • McDonald’s: (Snabbladdning) 2,5 kr/kWh
  • OKQ8:  2,5 kr per kWh
  • Circle K: 4,99 kr/kWh eller 6,29 kr/kWh, beroende på batterikapasitet

Hur mycket det kostar att ladda en elbil beror helt på var du befinner dig. En snabb internetsökning på ditt område visar alla de alternativ som finns för din elbil.

Ladda elbilen hemma då blir det dyrt

Att ladda elbilen på vägen kan ibland vara ett måste då dina resor blir längre. Att ladda elbilen hemma kan blir billigare i längden men dyrare i stunden. För att enkelt kunna styra din laddning hemma kan en laddbox köpas, till en kostnad av runt 15 000 kr. Priset för din laddning varje gång beror sedan på ditt elavtal.   

För att det ska vara billigare att ladda hemma är en laddbox nödvändig. Att ladda direkt från ett vanligt uttag kan öka din elräkning drastiskt. Det finns ett flertal platser att ladda din bil idag. Ladda elbilen hemma, då blir det dyrt, om du inte har den rätta utrustningen. Ladda där det passar dig – där kostnaden passar dig.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen