Hem » Teresa Fidalgo – den vita damen som skickar kedjebrev

Teresa Fidalgo – den vita damen som skickar kedjebrev

Spökhistorier har en tendens att berättas i flera led och i vår informationsålder sprids en bra historia snabbare än ett muterat coronavirus. Har du också fått ett sms eller ett kedjebrev från Teresa Fidalgo? Du är inte ensam och det är inte första gången hon dyker upp.

Snabba fakta om Teresa Fidalgo

UrsprungYoutube
NationalitetPortugisisk
SysselsättningDigitalt spöke
Födelseår2004

Den verkliga historien om Teresa Fidalgo?

Först och främst: Teresa Fidalgo har aldrig funnits på riktigt. Hennes liv och död är helt enkelt fake som filter på instagram. Den verkliga historien om henne börjar på Youtube år 2007. David Rebordão från Portugal lade då upp filmen “A Curva”, eller Kurvan på svenska, som han spelat in år 2004.

I filmen syns tre personer som färdas i en bil utmed en slingrande väg i mörka natten. De tre vännerna möter en flicka i en vit klänning och tar in henne i bilen, i tron att hon är en liftare. Flickan är tillbakadragen och säger inte mycket. Stämningen i bilen blir märkbart tryckt. Plötsligt pekar flickan på en kurva och säger att det var där hon dog i en bilolycka för tjugo år sedan. Kameran vänder sig tillbaka till Teresa Fidalgo, som nu är blodig i ansiktet. Alla i bilen börjar skrika och sedan kör de av vägen. Det hela är mycket dramatiskt.

Varför är Teresa Fidalgos historia så odödlig?

Spökhistorier är vansinnigt populära. Faktum är att fler personer tror på spöken än på gudomliga väsen nu för tiden. Vi människor är rädda för det okända och vår egen dödlighet, vilket gör att historier om personer som går igen gärna återberättas. Nästan alla har en spökhistoria att dra till med runt lägerelden och vem vill inte värmas av tanken på att mormor vakar över en?

Det finns otaliga varianter av spökhistorier. En del är rysliga medan en del är på gränsen till dråpliga. Historien om Teresa Fidalgo bär drag av tre av de mest populära:

  • Vita damen
  • Spökliftaren
  • Kedjebrevet

På Wikipedia är Teresa Fidalgo Vita frun

Om du går in på Wikipedia för att leta efter Teresa Fidalgo blir du omdirigerad till en sida om Vita damen eller Vita frun. Det är en typ av spöke som ofta förekommer på slott och herrgårdar. Det är alltid en kvinna och hon har alltid en vit klänning på sig. Ibland förknippas hon med en särskild släkt och inte sällan sägs hon förebåda dödsfall.

Berättelser om Vita damen finns över hela världen men hon är vanligast i Europa. En del historiker hävdar att Vita damen har sitt ursprung i kvinnliga dödsandar som har förekommit i europeisk folktro sedan förhistorisk tid.

Teresa Fidalgo har flera likheter med den klassiska spökhistorien om Vita damen:

  • Hon är kvinna
  • Hon har en vit klänning
  • Hon föranleder dödsfall

Teresa Fidalgo – en spökliftare som skickar sms

En annan typisk spökhistoria handlar om spökliftaren. I berättelserna plockar en människa upp en person som verkar vara en liftare. Ofta sitter personen helt tyst i bilen och inte sällan blir stämningen minst sagt konstig.

Ibland försvinner liftaren medan bilen fortfarande är i rörelse, vilket är minst sagt skrämmande. I andra fall kliver liftaren av och lånar ett plagg av föraren. Liftaren kanske säger åt föraren att söka upp honom eller henne. Ofta hittar föraren sedan plagget på en gravsten och det visar sig att liftaren egentligen var ett spöke.

En mer brutal variant av spökliftaren kommer från Östafrika. Liftaren är då ofta en vacker flicka som senare visar sig vara en djinn – ett magiskt väsen med onda avsikter. Dessa historier slutar ofta med att föraren kraschar.

Teresa Fidalgos farliga kedjebrev

Den sista sortens spökhistoria som Teresa Fidalgo har drag av är kedjebrevet. Man kan även hävda att det är den mest farliga sorten, eftersom den verkar skrämma flest människor idag. I korthet går det ut på att du får ett kedjebrev som du uppmanas skicka vidare till ett visst antal andra personer. Om du inte gör det kommer olycka och död att drabba dig eller din familj.

Det kan vara obehagligt att läsa ett sms eller en snap som hotar dig själv eller din familj, även om du innerst inne vet att det är påhittat. Låt det inte skrämma dig eller dina barn. Det är alltid bra att vara källkritisk när man tar del av information på nätet, speciellt när det handlar om en spökliftande vit dam som skickar kedjebrev.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen