Hem » Finns det hajar i sverige

Finns det hajar i sverige

Bekräftat: Ja, det finns hajar i Sverige

Finns det hajar i Sverige?

Frågan om det finns hajar i svenska hav och sjöar är en av de mest spännande havsbiologistudier som görs i dag. Många är förbluffade över att få reda på att svaret är ja, det finns faktiskt hajar i Sverige!

Vilka arter av hajar finns det i Sverige?

Bland de hajarter som kan hittas i de svenska vattnen ingår brugd, håkäring, gråhaj, raggfenshaj, sexgillad haj och småfläckig rödhaj.

Art Utbredning Storlek
Brugd Alla svenska hav Upp till 11 meter
Håkäring Nordatlanten och Barents hav Upp till 6 meter
Gråhaj Atlanten och Medelhavet Upp till 1,5 meter
Raggfenshaj Atlanten och Stillahavet Upp till 3 meter
Sexgillad haj Svenska västkusten Upp till 8 meter
Småfläckig rödhaj Alla svenska hav och större sjöar Upp till 1 meter

Vad äter hajar i Sverige?

De flesta hajarter är rovfiskar och jagar aktivt efter byte, även om vissa arter även äter plankton. Brugden, exempelvis, är en planktonätare, medan håkäringen livnär sig på bland annat fisk, mindre hajar och bläckfisk.

Hur ofta ser man hajar i Sverige?

Att se hajar i Sverige är sällsynt men inte omöjligt. De ses oftast under sommarmånaderna när vattnet är varmare. Lämpliga platser att spana efter dem inkluderar kustnära områden där de jagar efter mat, samt marina reservat där de kan hittas i större antal.

Så, trots sina skrämmande rykten, bidrar hajarna till den marina mångfalden även här i Sverige. Deras fantastiska anpassningsförmåga och evolutionshistoria gör dem inte bara till fascinerande varelser att studera utan också till viktiga indikatorer för hälsan hos våra haven.

Magnus Westin

Tillbaka till toppen